A geszti műemlékhelyszín a NÖF Nkft. hálózatán belül is egyedülálló, komplex turisztikai fejlesztési mintaprojekt. Területén ugyanis nem csak állandó kiállítás, múzeumpedagógiai foglalkoztató tér és kávézó található, de szálláshely, étterem, valamint sportpályák is várják a látogatókat.

A geszti Tisza-kastély rekonstrukciójának elsődleges célja az volt, hogy az épületegyüttes legutolsó, eredeti állapota kerüljön helyreállításra. A leromlott műszaki és esztétikai állapotú főépület felújítása során a falak folyamatos vizesedése és a vízelvezetés hiánya jelentette a legfőbb kihívást.

Első lépésben a használaton kívüli gazdasági épületeket elbontottuk, majd rehabilitáltuk a területet. Ezt követően a kastély főépületében megtörtént a gépészet teljes felújítása, a közműfejlesztések, az elektromos hálózatok cseréje és a biztonsági rendszer kiépítése. A teljes tetőszerkezet és a födém megerősítésére is sor került, hogy az elbírja a tetőtérben újonnan kialakított múzeumpedagógiai oktatásra alkalmas helyiséget és a teraszt fedő előtetőt.

A még megmenthető parketta elemek, valamint a belső és külső nyílászárók restaurálva kerültek vissza eredeti helyükre. A cserélendő darabokat a szakemberek korhű anyaghasználattal és megjelenéssel gyártották újra.

A homlokzati elemek tisztítása, javítása és pótlása szintén megtörtént.

A kastély főépületében az egyes helyiségek visszakapták eredeti funkciójukat, mint például Tisza István dolgozószobája, míg a női szalon új funkcióval bővült, hiszen kiállítótérré és rendezvényhelyszínné vált. A kastély megújítása során az egyéb terek a mai kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásokat nyújtanak, ilyen a kávézó, vagy a múzeumpedagógiai foglalkoztató tér.

A kastélypark területén további fejlesztési elemek valósultak meg:

Kastélypark és kastélykert

A 19 hektáros parkot és kertet körülölelő kerítés megújult és kibővült. A díszkertben megtörtént a növények telepítése, az öntözőrendszer kialakítása, a sétányok, a látogatói útvonal és a díszkivilágítás kiépítése. Új padok, szemetesek és kandeláberek teszik kényelmessé a park látogatását. A kastélykert területén belül további 64 db új parkoló áll a látogatók rendelkezésére. A díszkert vízellátásáról új, fúrt kút gondoskodik.

Többfunkciós sportpálya (teniszpálya, röplabda, kézilabda), labdarúgópálya, valamint egy petanque pálya is várja a sportolni és kikapcsolódni vágyókat. Számos helyen tárolókat is kialakítottunk a kerékpárral érkezők számára. A kastélypark és kastélykert alkalmassá vált kültéri rendezvények, sport- és családi események, esküvők megtartására, illetve egy játszótér is várja a kisgyermekes családokat.

Arany János Vendégház

Az Arany János Vendégház azért épült, hogy minőségi szálláslehetőséget biztosítson az idelátogató hazai és nemzetközi vendégek számára. Az új építésű két szintes épület – egy üvegfolyosón keresztül – közvetlenül kapcsolódik a kastély főépületéhez.

Az épület letisztult stílusú, új és korszerű kivitelezésű, ám mégis jól illeszkedik a felújított kastély építészeti vonalvezetéséhez, minőségi szálláshelyként és étteremként funkcionálva.

Tiszttartó Ház

A Tiszttartó Ház műszaki és esztétikai felújítása megtörtént, amelynek során az épület teljesen új funkciót kapott, hiszen itt alakítottuk ki a jegypénztárt, a shop-ot és a ruhatárat is.

A Tiszttartó Házzal szemben - a kastélykerten kívül – kiépítettünk egy 62 gépjármű befogadására alkalmas parkolót (buszok és személyautók részére egyaránt) és egy elektromos autó töltőállomást is.

Tisza család kriptája

A sírbolt, amely sétatávolságra található a kastélytól, a Tisza család temetkezési helye, amelyet eredetileg Tisza I. László alapított 1764-ben. A fejújítás során megtörtént a Tisza-kripta tereprendezése, teljes szerkezet- és homlokzatfelújítása, illetve belső terének rekonstrukciója is. Cél volt a kripta általános műszaki és esztétikai állapotának javítása, a Tisza családhoz méltó reprezentatív emlékhely megőrzése az utókornak, ami a látogatók és szállóvendégek számára egyaránt megtekinthető.

Arany János Emlékház

A kastélyparkban álló, egykor Arany János lakhelyéül szolgáló kerti lakot is felújítottuk. Megújult a teljes tetőszerkezet, a homlokzat és a belső falak. Az Emlékházban ma állandó kiállítás látható, ahol Arany János életének geszti szakaszáról és Tisza Domokossal eltöltött időszakáról informálódhatnak a látogatók.